Herkullista talviruokaa, jota aivotkin rakastavat
Talvella kannattaa syödä lämmittäviä ja aivoja helliviä kasvisruokia. Juurekset, kaalit, pavut ja linssit ovat täydellistä aivoruokaa, josta suolisto kiittää. Ja mikä parasta ne ovat edullisia ja helppokäyttöisiä.
Kun lisäät juureksiin, linsseihin ja papuihin juustokuminaa, kurkumaa, fenkolia tai kardemummaa, ne lämmittävät oloa ja ruoka sulaa paremmin. Tee ihania muhennoksia, juureskiusauksia, patoja ja keittoja. Ne ovat täydellistä talviruokaa.
Suosi juureksia
Juurekset ovat ihanaa talviruokaa, jossa hinta ja laatu ovat kohdallaan. Halvalla saa hyvää. Erityisesti luomujuurekset ovat huippuruokaa, josta saa runsaasti kivennäisaineita ja kuituja. Juureksia syömällä voit rauhoitella kiukuttelevaa suolistoasi. Aivotkin toimivat paremmin kun suolistossa ei kipristele. Juuresten bonuksena on myös painonhallintaefekti: juurekset täyttävät hyvin. Tee uunijuureksia, ihania keittoja, muhennoksia ja käytä juuresmuusia myös leivonnaisten pohjana.
Kaalia salaattikulhoon tai kattilaan
Suuntaa marketin heviosastolla suoraan kaalien luo. Niillä kannattaa nyt herkutella. Valikoimaa löytyy tavallisestakin marketista aina kiinankaalista lehtikaaliin, parsakaalista kukkakaaliin ja valkokaalista punakaaliin. Kaali on halpaa ja täyspainoista ruokaa, sitäpaitsi kaalit ovat aivojen ja suoliston parhaita kavereita. Valitse aina mieluiten luomukaali, jos suinkin mahdollista.
Kaaleista etenkin keräkaali, punakaali, suippokaali ja savoijinkaali sisältävät runsaasti C-vitamiinia, betakaroteenia, folaattia sekä E- ja K-vitamiinia. Lisäksi kaaleissa on kalsiumia, kaliumia, mangaania, rautaa ja suomalaisilta usein puuttuvaa seleeniä. Ja mikä parasta: kaalikasvit lasketaan kymmenen parhaan aivoruuan joukkoon. Erityisesti keräkaali ja punakaali sisältävät valtavasti polyfenoleja, jotka voivat ehkäistä Alzheimerin tautia ja jotka auttavat pitämään verisuonet hyvässä kunnossa.
Jätä jäävuorisalaatit, rucolat sun muut kauppaan ja tee vaikka maukasta coleslaw-salaattia tai pilko raastetun kaalin joukkoon, luomuomenaa, purjoa ja kuivattuja karpaloita. Lorauta päälle runsaasti kylmäpuristettua neitsytoliiviöljyä.
Osta papuja, linssejä ja herneitä lihan sijaan
Runsas lihansyönti lisää suolistovaivoja ja paksusuolen syövän riskiä. Näin tammikuussa eläinproteiinin voi suosiolla vaihtaa edullisiin ja terveellisiin kasviproteiineihin. Kuivatut pavut, kikherneet, linssit ja herneet sisältävät runsaasti kuitua ja hyviä hiilareita. Näin ollen niillä voi korvata sekä lihan että perunan, riisin ja pastan. Pavuista ja herneistä voi valmistaa intialaistyyppisiä lämmittäviä muhennoksia ja keittoja. Monista pavuista saa myös herkullisia tahnoja, joilla voi päällystää omatekoisia sämpylöitä ja siemennäkkäriä.
Syö purjoa ja sipulia
Talvella monenlaiset flunssapöpöt ja vatsataudit ovat riesana. Buustaa vastuskykyäsi valkosipulilla ja sipuleilla. Kypsennä uunijuuresten kanssa punasipulia ja valkosipulia ja herkuttele. Kun valmistat ruokaa tomaattimurskasta, lisää joukkoon aina sipulia. Saat vastustuskykyä ja herkullista makua. Luomusipuli ja luomuvalkosipuli ovat halpoja ja hyviä kaalien, juuresten, papujen ja tomaattimurskan kumppaneita.
Tomaattimurskaa tuoreiden tomaattien sijaan
Jätä aneemiset tomaatit (myös luomutomaatit) hevi-hyllyyn, sillä niiden hinta on nyt kalleimmillaan. Osta tuoretomaattien sijaan luomutomaattimurskaa. Luomutomaattimurska maksaa halvimmillaan alle euron (500 g) ja sen aivoja hellivä lykopeeni on paremmin imeytyvässä muodossa lämpökäsittelyn ansiosta. Näin keho ja aivot voivat hyödyntää vastustuskykyä parantavat vaikutukset tehokkaammin.
Älä osta leipää, vaan leivo itse
Omatekoinen leipä on halpaa, herkullista ja lisäaineetonta. Vain mielikuvitus on kattona sämpylöiden ja leipien leivonnassa. Voit lisätä taikinoihin aivoja ja suolistoa helliviä siemeniä, viherjauhetta, kylmäpuristettuja öljyjä, juuresmuusia, kikherneitä ja yrttejä. Kiukutteleva suolisto tykkää gluteenittomasta leivästä ja siemennäkkäreistä. Käytä leivontaan aina täysjyväjauhoja olivat ne sitten gluteenipitoisia tai gluteenittomia.
Omasta kotikeittiöstäsi löytyy yllättäen ruoka-aineita ja rohtovaikutteisia rmausteita, jotka hellivät terveyttäsi monin tavoin. Joko olet hankkinut itsellesi jokakodin perusteoksen Kotikeittiön rohdot?