Kun Runebergin torttukin villiintyi
Kansallisrunoilijamme merkkipäivää vietetään 5.2. Ikimuistoisimman Runebergin päivän vietin 30 vuotta sitten Lontoossa. Oli aurinkoinen helmikuinen päivä, narsissit olivat jo kukassa ja ilmassa oli väivähdys keväästä.
Rakastan Runebergin torttuja ja niinpä kansallisrunoilijaamme juhlistaen hikoilin keittiössä raskauteni loppumetreillä ja leivoin suosikkileivoinnaisiani. Neljä päivää myöhemmin syntyi ihana kuopukseni nopeasti ja helposti.
Englannissa terveydenhoitaja vierailee synnyttäneen naisen kotona joka päivä 10 päivän ajan. Hän tarkkailee tuoreen äidin mielentilaa, tarkistaa naisen toipumista ja kohdun palautumista, opettaa imetystä ja viettää kunnolla aikaa (vähintään tunnin) käynnillään.
Niinpä terveydenhoitajakin sai maistaa Runebergin torttua kotikäynnillään. Aina kun leivon jotakin, laitan osan aina pakasteeseen, jotta herkkua riittää myöhempiinkin herkkuhetkiin.
Villimpää torttua myös ketoilijoille
Tänä vuonna aion leipoa villimmän mutta en suinkaan vähemmän herkullisen version Runebergin tortusta.
Herkullisen ja aromikkaan mesiangervon kukilla ja kuusenkerkkäjauheella rikastetun villitortun on kehitellyt Taina Salonen, jonka villikakut ja muutkin leivonnaiset sisältävät aina jotain superia.
Villin tortun raaka-aineet ovat laadukkaita ja pääosin luomua. Siitä meidän kehomme ja myös maapallomme kiittävät.
Villiintynyt Runebergin torttu
4 kpl, silikonisia muffinivuokia tai isoja paperisia vuokia
75 g luomuvoita
1 luomu kananmuna
3 pehmeää luomu taatelia
1 dl mantelijauhetta
1/2 dl hasselpähkinäjauhetta
1/2 dl kookosjauhoa
1/2 dl luomu kookosjogurttia (Happy Coco)
1/2 dl luomu kuohukermaa/kasviskermaa
1-2 rkl luomu sitruunamehua
1 tl leivinjauhetta
1 tl psylliumia
1/2 tl piparkakkumaustetta
1 tl rouhittua kardemummaa
1 rkl kuivattua mesiangervonkukkaa
1 tl kuusenkerkkäjauhetta
ripaus ruususuolaa
ripaus vaniljajauhetta
Päälle: tuoreita vadelmia sekä suklaata
Valmistus
Poista taateleista kivet ja pilko taatelit. Sekoita pilkotut taatelit, huoneenlämpöinen voi sekä kaikki muut aineet sauvasekoittajalla sileäksi. Laita vuokiin, tasoita pinnat ja paista 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia.
Lisää taikinaan halutessasi loraus mantelilikööriä.
Kostuta jäähtyneet tortut esimerkiksi sitruunavedellä, laimennetulla konjakilla, rommilla, manteliliköörillä, manteliuutteella tai punssilla.
Käytä kostutukseen noin 3-4 rkl nestettä per torttu. Anna imeytyä jääkaapissa.
Koristeluun voit käyttää esimerkiksi vegaanista Kaakao-suklaata joka on makeutettu taatelilla (saa mm. Ruohonjuuresta).
Sulata suklaalevy 40 g sekä 1 rkl luomu kylmäpuristettua kookosöljyä ja pursota suklaasta ympyrä torttujen reunoille. Säilytä jääkaapissa ja tarjottaessa murskaa haarukalla muutama tuore vadelma ympyrän keskelle.
Vinkki!
Voit myös tehdä suklaata kookosöljystä sekä tummasta kaakaojauheesta. Sulata kattilassa kumpaakin noin 3 rkl, vispaa sileäksi ja anna hetki jähmettyä jääkaapissa, jotta seos hieman paksuuntuu, ja pursota sitten torttujen päälle. Pursotuksen apuna voit käyttää vaikka muovista pientä salaattikastikepulloa.
HUOM! Jos noudatat ketogeenista ruokavaliota, voit jättää taatelit taikinasta pois.
Lisää herkullisia reseptejä löydät Hurmaava horta -kirjastani.