Monipuoliseen voikukkaan kannattaa ihastua

kotikeittiön rohdot rikkausruoho villiinny villivihanneksiin villiyrtti voikukka

 

Voi kuinka monipuolinen voikukka onkaan ja siihen totisesti kannattaa ihastua! Suomessa tavataan ainakin 500 voikukkalajia. Upeasta kasvista voi käyttää kaikki osat. Lehdistä maultaan lempeimpiä ovat ehytlaitaiset, kukat taas maistuvat aivan karkeilta.

Oma lempikasvini on ollut voikukka (Taraxacum spp) jo vuosikymmeniä. Tuo monipuolinen rikkausruoho on hyvinvointini tukipilari. Käytän kasvia päivittäin, talvellakin vähintään teenä, uutteena ja viherjauheen osana. Kasvi sopii juuri minun elimistöni tarpeisiin. Voikukka tukee suolistoni hyvinvointia, helpottaa ruuansulatushaasteita, puhdistaa maksaa ja pitää aivojakin paremmassa kunnossa. Kun ottaa kasvin elämään voi hyvästellä närästyksen, sappivaivat, turvotuksen ja epäpuhtaan ihon.

Koko kasvi on syötävää

Voikukasta koko kasvi kelpaa syötäväksi. Nuoret ehytlaitaiset voikukanlehdet ovat ihanaa, rucolaa parempaa salaattiainesta tai leivänpäällistä. Satokausi alkaa varhain keväällä ja jatkuu pitkälle syksyyn. Voikukanlehdistä valmistettu munakas on useimpien aamujeni sulostuttaja ympäri vuoden. Pakastan ja kuivatan lehtiä aina talven varalle.

Voikukannuput ovat herkkua voissa kuullotettuna tai pikkelöitynä kapristen tapaan. Voikukannuppuja kannattaa säilöä myös mausteliemeen joulupöydän ilostuttajaksi ja ähkyn helpottajaksi.

Iloisen keltaisista mykerökukista voi tehdä vaikka simaa, siirappia, hilloa, viiniä tai leivonnaisia. Kukat kaunistavat myös salaatit, voileipäkakut ja munakkaat. Kukkien maku on lempeän makea ja hunajainen. Loppusyksyllä ja alkutalvesta innokkaimmat villiyrttiharrastajat kaivavat etenkin voikukanjuuria ja kuivattavat niitä ruuaksi ja juomaksi.

 

Voikukkaa halveksitaan suotta ja nimitellään rikkaruohoksi. Kun kasvin arvon ruokana ja rohtona ymmärtää, ei sitä todellakaan enää nimittele rikkakasviksi vaan rikkausruohoksi.

Voikukka on erittäin ravinteikas kasvi. Voikukan lehdissä on huomattavasti enemmän vitamiineja ja vähemmän nitraatteja kuin viljellyissä salaateissa. Voikukan lehdet sisältävät runsaasti betakaroteenia, K-vitamiinia, C- , A-ja B-vitamiinia, rautaa ja kaliumia. Kasvissa on myös mm. kalsiumia, magnesiumia, koliinia, folaattia ja mangaania. Kasvi sisältää myös karvasaineita.

Voikukkaa voi hyvällä syyllä kutsua kehon kuuraajaksi. Kasvi poistaa turvotusta, lisää virtsaneritystä, puhdistaa munuaisia ja maksaa sekä lisää sapeneritystä. Kasvi lisää ruokahalua, edistää ruuansulatusta ja helpottaa erilaisia vatsan ja suoliston vaivoja. Voikukan sanotaan tuovan helpotusta myös kihtiin ja reumaan.

Apua verenpaineeseen ja painonhallintaan

Korkeasta verenpaineesta kärsiville voikukka on tehokas auttaja. Se laskee niin voimakkaasti verenpainetta, että yrttilääkinnässä kasvia ei suositella säännölliseen käyttöön, jos verenpaine on kovin alhainen. Diabeetikoille voikukka on myös varteenotettava kasvi, sillä se alentaa verensokeria.

Moni jojoilee painonsa kanssa ja yrittää laihduttaa. Kun alkaa hyödyntää voikukkaa, voi nauttia pöhön ja ylimääräisen nesteen poistumisesta. Voikukka on vahvasti diureettinen mutta kiitollinen kasvi siinä mielessä, että se ei sotke  kehon kaliumvarastoja kuten monet muut nestettä poistavat kasvit. Voikukka itsessään sisältää runsaasti kaliumia, joten tasapaino säilyy.

Ihania voikukkareseptejä löydät Hurmaava horta -kirjastani.