Muisti tahtoo mustikoita!
Tiesitkö, että mustikka on aivojen ja sydämen suosikkimarja. Se pitää molemmat tyytyväisinä ja hyvinvoivina. Mustikankeruureissukin tekee aivoille hyvää ja luonto tekee taikojaan. Myös muisti tahtoo mustikoita.
Kotoinen ja rakas herkkumarjamme on monissa tutkimuksissa rankattu maailman terveellisemmäksi marjaksi. Kiitos tästä kuuluu erityisesti mustikan sisältämille sinisille väriaineille, antosyaaneille, jotka ovat erityisen tehokkaita antioksidantteja. Ne taas toimivat kehossa kuin sisäinen ruostesuoja.
Mustikka terävöittää muistia
Minulle mustikka ilmenee aivojeni parhaana kaverina. Kun popsin kupillisen mustikoita päivässä, tiedän marjasatsin tehostavan muistiani ja päätöksentekonopeuttani. Toki minua kiinnostaa myös se, että mustikka auttaa ehkäisemään Alzheimerin tautia. Mustikan antosyaanit tunkeutuvat veriaivoesteen läpi ja helpottavat näin uusien asioiden oppimista ja muistamista. Tunnistan itsessänikin, että muisti kuormittuu helposti stressaavissa tilanteissa, ja myös silloin kun nukkuu liian vähän tai elää säästöliekillä.
Mustikkaa ja lakritsijuurta
Viisikymppiset naiset ovat viisaita, kokeneita ja upeita, mutta vaihdevuodet voivat tehdä naisen elämään monenlaisia tepposia. Ne saavat sydämen rytmin sekoamaan ja muistinkin pätkimään. Monitaituri mustikka tuo apua tähänkin, erityisesti, jos sen kanssa popsii lakritsijuurijauhetta. Tällä combolla voi tainnuttaa myös kuumia aaltoja. Vaikka yhdistelmä on hyvä, en kuitenkaan suosittele lakritsijuurta korkeasta verenpaineesta kärsiville.
Mustikka maistuu hyvältä, mikä on tietysti bonus. On ilo syödä herkkua, joka toimii tehokkaasti terveyden tukena. Mitä vanhemmaksi tulen sitä enemmän koetan myös helliä sydäntäni. Mustikka on siinä mielessä kiitollinen marja, että se tekee terveystaikojaan aivojen lisäksi sydämellekin ja auttaa ehkäisemään sydän- ja verisuonisairauksia.
Mustikasta on moneksi. Sen antosyaanit yhdessä liukenevien kuitujen ja C-vitamiinin kanssa auttavat ehkäisemään lisäksi muun muassa syöpää, harmaakaihia, kurkkutulehduksia ja virtsatieinfektioita.
Mustikka ja nokkonen ovat tehokaksikko
Parhaat terveysvaikutukset mustikasta saa jos popsii sitä pari desilitraa päivässä. Marjaa kannattaa ehdottomasti kerätä pakkaseen. Jos omassa pakastimessa ei riitä aineksia koko talven tarpeisiin, kannattaa espanjalaiset appelsiinit vaihtaa kaupan kotimaisiin pakastemustikoihin. Torjunta-aineilla käsitellyt appelsiinit jäävät todellakin kakkoseksi kotimaisten pakastemustikoiden rinnalla. Satsaa siis sydämen ja aivojen hyvinvointiin ja pihistä muissa asioissa kuin mustikoissa!
Mustikka maistuu puurossa tai tuorepuurossa, smoothiessa, villikakuissa tai vaikka iltapalalla vaniljalla maustetun chiahyytelön kera. Minä tykkään lisätä mustikan joukkoon, etenkin smoothieen, kuivattua nokkosta. Nokkonen on villikasvien kingi, joka tukee terveyttämme päästä varpaisiin. Olen huomannut, että nokkonen antaa virtaa ja lisää vastustuskykyä. Sitä paitsi ruokalusikallisessa kuivattua nokkosta on kaiken muun hyvän lisäksi vielä rutkasti kalsiumiakin.
Kesän kruunaa ihana ja runsaasti mustikoita sisältävä piirakka. Leivo siis omanlaistasi mustikkapiirakkaa. Jos haluat helliä aivojasi ja suolistoasi, tee piirakka paremmin sulavaksi gluteenittomista jauhoista, ja kokeile myös tummempaa sokeria. Valkoiset jauhot ja valkoinen sokeri eivät ole aivojen ja sydämen ystäviä.