Nokkosboureki maistuu herkullisesta ja vie Kreetan tunnelmiin
Olen kreetalaisen ruuan rakastaja. Kokkaan kotona kreetalaisella twistillä mutta muokkailen reseptejä villimpään suuntaan ja käytän myös runsaasti itse kasvattamiani yrttejä.
Boureki (lausutaan bureki) on yksi niistä kreetalaisista ruuista, josta olen aina tykännyt. Siinä yrtit yhdistyvät laadukkaisiin raaka-aineisiin ja huikean lempeä maku nostetaan esiin mizitra-tuorejuustolla ja fetalla, jotka on valmistettu lampaanmaidosta.
Olen kehitellyt bourekista ikioman nokkosversion ja lisännyt siihen myös aurinkokuivattuja tomaatteja. Niitä ei yleensä kreetalaisbourekissa käytetä. Tämä resepti on lähipiirin suosikki. Viimeisestä suupalasta melkein kinastellaan.
Raijan nokkosbureki
500 g luomuperunoita
500 g luomukesäkurpitsoita
5-6 aurinkokuivattua tomaattia
200 g lampaanmaito- tai vuohenmaitofetaa
2-4 dl nokkosia
3 rkl silputtua tuoretta minttua
suolaa, musta- tai maustepippuria, hiukan oreganoa tuoksua antamaan
1 dl turkkilaista jogurttia
1 dl kylmäpuristettua neitsytoliiviöljyä
limepippuria
suolaa
Valmistus
Leikkaa perunat ja kesäkurpitsat ohuiksi siivuiksi. Ripottele niiden päälle suolaa ja anna valua vähintään 10 minuuttia. Pidä perunat ja kesäkurpitsat erillään toisistaan.
Voitele uunivuoka öljyllä ja lisää voidellun vuuan pohjalle kerroksittain perunaa ja kesäkurpitsaa ja kunkin kerroksen päälle murennettua fetaa, silputtua minttua, limepippuria ja hienoksi silputtua hortaa. Lisää varovasti suolaa, sillä fetajuusto on usein suolaista.
Kaada päälle ensin jogurtti ja lopuksi oliiviöljy. Oliiviöljy antaa muhevaa makua kasviksille ja villivihanneksille. Raasta Kypsennä 200-asteissa uunissa noin 1,5 tuntia folion alla. Tarkista perunoiden kypsyys ja kypsennä vielä hetken ilman foliota, jotta pinta ruskettuu hiukan.
Kiinnostaisiko sinua myös nokkos-feta-bataattipiirakka?
Lisää ihania ja herkullisia reseptejä löydät Hurmaava horta -kirjastani.