Nouse ylös tuolista aivojesi parhaaksi!
Istumatyö on kuin aikapommi, joka sairastuttaa. Niska jämähtää etukenoon, hartiat ovat korvissa ja maha paisuu ja pömpöttää. Myös silmien väliin otsalle muodostuu syvät uurteet, kun tahti kiristyy kasautuvien töiden myötä. Method Putkiston kehittäjä Marja Putkisto on sanonut, että toimistotyö myös rumentaa! Kun päivät pitkät tuijotamme näyttöpäätettä alaviistoon, kasvot ja koko kehokin valahtavat alaspäin. Nouse siis ylös tuolista aivojesi parhaaksi!
Toki ulkonäkö on tärkeää, mutta rajummalta kuulostaa ruotsalaistutkimuksen anti. Vaikka liikun ja olen aktiivinen, lisää jokainen istumani tunti riskiäni sairastua sydän- ja verisuonitauteihin ja diabetekseen 26 prosenttia. Eli mitä se onkaan, kun niin moni istuu työssään 8 tuntia päivässä.
Peppu ylös nyt
Töissä istumisen lisäksi istuminen sen kuin jatkuu. Työtuolista siirrytään istumaan autoon, bussiin, junaan, ratikkaan, ruokapöytään ja sohvalle television tai läppärin ääreen. Moni istua pönöttää lähes koko päivän. Ei ole mikään ihme, että elintasosairaita ja ylipainoisia on entistä enemmän.
Puhelin soi, nousen tuolistani, laitan kuulokkeen korvaan ja lähden kävelemään ympäri työhuonettani puhuessani puhelimeen. Tämän taidon opettelin yli 25 vuotta sitten, kun kuntoutin selän välilevyn pullistumaa. Viisas selkähoitajani Pekka neuvoi, että tuolista on noustava monta kertaa päivässä. Siihen ei saa jämähtää.
Tuolista nouseminen vähintään kahdesti tunnissa auttaa jo osaltaan taistelussa elintasosairauksia vastaan.
Aktiiviset tauot kehiin
Rymyän työpöytäni ääressä, siirtelen toimistotuolin pois alta ja nousen seisomaan. Painan sähköisen työpöytäni nappia, ja näin näppärästi pöytä nousee ylös ja toisenlaiseen työskentelyasentoon. Seisominen tekee hyvää selälleni ja etukumaraan painuvalle ryhdilleni. Kun seison tasapainolaudan eli gymban päällä, pysyn ryhdikkäämpänä ja myös vatsalihakseni saavat vaivihkaa pientä jumppaa.
Kenenkään aivot eivät nauti istumatyöstä. Veri ei kierrä kunnolla aivojen iloksi eivätkä aivot jaksa keskittyä tekeillä olevaan asiaan pitempään kuin 1,5 tuntia kerrallaan. Näin ollen aktiiviset tauot ovat tärkeitä istumatyöläisen selän, niskan, hartioiden ja silmien lisäksi aivoillekin. Aktiivinen tauko tarkoittaa seisomaan nousua, jaloittelua, pientä venyttelyä, muutamia kyykkyyn ylös -liikkeitä.
Käytä jumppapalloa työtuolina
Muista siis opetella uudenlaisia työtapoja! Jos et innostu seisomisesta, voit istua vaikka satulatuolissa, jumppapallon päällä tai vaikkapa tavallisen tuolin päälle laitettavassa Humantoolissa. Näppärää Humantoolia voit kantaa mukanasi ja istua sen päällä sekä töissä että kotona.
Vaikka tuolien kanssa vekslaaminen voi kuulostaa työläältä, se kannattaa. Jos pidät kerran tunnissa aktiivisen tauon, sinulla on vähemmän rasvaa veressäsi ja sisäelimiesi ympärillä kuin koko päiväksi samaan tuoliin jämähtäneillä. Myös verensokerisi pysyy paremmin aisoissa ja aivosi virkeämpinä. Nouse siis ylös ja päästä aivot ahdingosta!