Pihatähtimö auttaa palautumaan ja hoitaa ihohaasteita

aktiivisuus horta kokonaisvaltainen hyvinvointi nivelterveys pihatähtimö takapihan superfoodit vesiheinä villiinny villivihanneksiin villiyrtit

Jos pidät herneenversoista tai vesikrassista, voit unohtaa kaupan ruukkuyrtin ja tutustua kasvimaan, takapihan, pientareiden tai niittyjen villiin herkkuun vesiheinään eli pihatähtimöön. Pihatähtimö (Stellaria media) maistuu herneenversolta ja vesikrassilta ja sopii hyödynnettäväksi kotikeittiössä niin tuoreena kuin kypsennettynä. Se on ihohaasteisen ja aktiiviliikkujan täsmäkasvi.

Kun vedän villiyrttikävelyjä, vesiheinä on se kasvi, joka hämmästyttää monia. Maratonille treenaajat, metsässä liikkujat tai patikointia harrastavat ilahtuvat kasvin palauttavista vaikutuksista. Iho-ongelmaiset taas haluavat heti testata, kuinka kasvista irtoaa puristettaessa vihreää hoitavaa nestettä finnien, ihottumien ja hyönteisten pistojen avuksi. Vesiheinä nimenä kertoo siitä, että kasvi on kosteuttava ja ihoa sekä limakalvoja hoitava.

Pihatähtimö eli vesiheinä on se kasvi, joka viihtyy siellä missä ihminenkin. Se kasvaa jopa paikoissa, joissa muut kasvit eivät viihdy. Se rehottaa kukkapenkin varjossa ja talojen alla. Sitä löytää kosteikkojen reunoilta, järven rannoilta ja polkujen varsilta. Mutta ennen kaikkea se valtaa viljelypalstan ja koettaa jarruttaa porkkanoiden, pinaatin ja parsakaalIn kasvua leviämällä mattomaiseksi kasvustoksi. 

Kun kasvin arvon ymmärtää ruokakasvina, ei sitä enää kisko kiukuspäissään palstalta pois, vaan parturoi saksilla vihreää mattoa niin salaatin joukkoon, aamuleivälle kuin smoothieen. Koska vesiheinän maku on mieto, se sopii mainiosti villiyrttien vasta-alkajalle. Monipuolista kasvi voi silputa myös kesäisiin keittoihin, pastakastikkeisiin, perunasalaattiin ja lihapatoihin. Vesiheinää kannattaa myös pakastaa ja kuivata talven varalle.

 

 

Avuksi nivel- ja ihohaasteisiin

Yleisellä kasvilla on pitkät käyttöperinteet. Vanha kansa hyödynsi vesiheinää keuhkovaivojen ja virtsatieoireiden hoitajana. Kasvia käytettiin ylikierroksilla käyvän rauhoittajana ja sitä arvostettiin myös verta puhdistavana rohtona. 

Nykyihminen hyötyy kasvin lihaksia palauttavista vaikutuksista ja ihoa ja peräpukamia hoitavista ominaisuuksista. Pihatähtimö voi helpottaa myös nivelvaivoja ja kihtiä. Kuten miltei kaikki villiyrtit vesiheinäkin edistää ruuansulatusta. Diureettisena kasvina se poistaa turvotustakin.  

Kasvi sisältää muun muassa C-vitamiinia, piitä, kaliumia, magnesiumia, kalsiumia, fosforia, gammalinoleenihappoa, lima-aineita, tanniineja, steroleja sekä verenkiertoa elvyttävää rutiinia.

Minä arvostan pihatähtimöä monenlaisten kesäkiusojen helpottajana. Kiusoilla tarkoitan hyönteisten pistoja, paarmanpuremia, nokkosenpolttamia, ampiaisen pistoja, nirhaumia ja naarmuja.Kun vietän valtaosan vuorokaudesta kesäaikana ulkona jo työni puolesta, aina sattuu ja tapahtuu. Näihin pieniin haasteisiin saan helpotusta, kun bongaan luonnossa vesiheinää. Nyppään kasvia kouraan ja puristan siitä kutinaa ja kirvelyä helpottavaa taikanestettä. On hämmentävää kuinka nopeasti kutina, kipu ja kirvely helpottavat.

 

 

Hyvä tietää:

  •  Vesiheinä on rapeimmillaan ennen kukintaa. Kun leikkaat kasvia saksilla pitkin kesää, saat uutta satoa pitkälle syksyyn.
  •  Voit hyödyntää pihatähtimöstä myös kukat, mutta jätä sitkeät kukkavarret käyttämättä. Käytä kukkia leivonnaisten koristeluun, voileipäkakkuihin ja munakkaisiin.
  •  Vesiheinää kannattaa puristaa mehulingolla tuoremehuksi. Voit myös pakastaa mehua talven varalle.
  •  Runsaasti lima-aineita sisältävä vesiheinä hoitaa keuhkojen limakalvoja ja lievittää yskää. Kuivata talven varalle vesiheinää yhdessä piha­ratamon kanssa hengitysteitä hoitavaksi teeksi.

 

Lisätietoa pihatähtimöstä saat Villiinny villivihanneksiin -verkkokurssilta.