Vuohenputkipiirakkaan ei voi olla rakastumatta
Kevät on villivihannesten kulta-aikaa. Silloin luonto pursuilee hyvää ja hoitavaa ruokaa, kunhan tietää mitä kerää. Yksi suosikkikasveistani on vuohenputki. Se kasvaa mattoina ja rehottaa kaikkialla. Se saa hortoilijan hullaantumaan.
Vuohenputken maku on helppo; siinä on persiljan, sellerin ja porkkanan aromeja. Se maistuu ihastuttavalta sekä tuoreena että kypsennettynä.
Kehittelen paljon reseptejä ja maistelen makuja mielessäni. Keväällä 2011 kuljin pihallani ja aistin vuohenputkien ihanan tuoksun. Kuuntelin intuitiotani ja niin syntyi vuohenputki-basilika-juustopiiras, josta on tullut kautta aikojen suosituin reseptini. Resepti on levinnyt tuhansiin kotikeittiöihin, hääjuhliin, ylioppilasjuhliin, hautajaisiin ja kastetilaisuuksiinkin. Piirakkaa on maistatettu myös hortakursseillani jo tuhansille innokkaille hortoilijoille.
Vuohenputkeen on helppo rakastua. Jos sinä et ole vielä hurahtanut villivihanneksiin, tee tämä piirakka ja voit olla varma, että näet kotipihan rikkaruohot aivan uusin silmin. Jos tunnet jonkun vuohenputken vihaajan, anna hänen maistaa piirakkaa ja hämmästyt.
Tämä piirakka saa piintyneimmänkin vuohenputkenvihaajan pyörtämään puheensa. Tässä piirakassa takapihan kiusankappaleeksi kutsuttu rikkaruoho on niin hyvää, että sitä on helppo rakastaa.
Raijan vuohenputki-basilika-juustopiiras
Pohja:
2 dl kaurahiutaleita (puhdasta kauraa keliaakikolle)
1 dl karkeaa gluteenitonta jauhoseosta/mantelijauhoja tai luomuvehnäjauhoja
1 dl luomukermaa tai kaurakermaa
1 dl sulatettua voita tai kylmäpuristettua oliiviöljyä
1 tl leivinjauhetta
noin 1 tl suolaa
Täyte:
2 dl luomukermaa/kaurakermaa
1 luomu muna
2 dl mozzarella- tai emmentaljuustoraastetta
1 dl lampaan- tai vuohenmaitofetajuustoa murennettuna
4 dl hienoksi hakattua tuoretta vuohenputkea
noin 8-10 tuoretta basilikanlehteä hienoksi silputtuna
hieman limepippuria
hieman suolaa
Valmistus:
Sekoita kaikki pohjan ainekset keskenään ja taputtele taikina jauhoitetuin käsin voideltuun pyöreään uunivuokaan (halkaisija noin 27 cm) ja pistele taikinaa haarukalla. Esikypsennä 170-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia, niin että pohja ruskettuu hiukan.
Pohjan esikypsyessä sekoita keskenään täytteen ainekset. Ensin kerma/kaurakerma ja muna, lisää sitten juustoraaste, murennettu fetajuusto sekä vuohenputki- ja basilikasilppu. Sekoita hyvin. Levitä sitten täytteen ainekset esikypsytetyn pohjan päälle tasaiseksi kerrokseksi. Ennen uuniin laittamista jauha myllystä pinnalle hieman limepippuria.
Kypsennä 170-asteisessa uunissa noin 20-25 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt ja saanut hieman rusketustakin.
Lisää herkullisia reseptejä saat Hurmaava horta -kirjastani